2 mei 2021: Judith Koelemeijer over biografie Etty Hillesum

Kaarten reserveren vanaf januari 2020. Meer informatie volgt.

De dagboeken van Etty Hillesum en Zaanse oorlogsmemoires

3 Juli 1942 – Ik zou lang willen leven, om het later eens te kunnen uitleggen. Als me dat niet vergund is, welnu, dan zal een ander het doen en dan zal een ander mijn leven verder leven, daar waar het mijne is afgebroken…’

Etty Hillesum (1914-1943) werd net als Anne Frank wereldberoemd door haar oorlogsdagboeken. Het verstoorde leven (1981) beleefde 26 herdrukken en werd in 19 talen vertaald. Ook Het denkend hart van de barak (1982) en In duizend zoete armen (1983) hebben miljoenen mensen bereikt. 

Te gast
Najaar 2021 verschijnt de langverwachte biografie over Etty Hillesum van Judith Koelemeijer (Zaandam, 1967).  

Foto: Anneleen Louwes


Judith Koelemeijer werd door Het zwijgen van Maria Zachea (2001) in een klap een bekend Nederlands auteur. In deze familiegeschiedenis staat het leven van een gewoon, groot gezin in de Zaanstreek centraal. Het boek won de NS Publieksprijs, het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs. Ook haar tweede boek, Anna Boom, werd een bestseller. In 2013 verscheen het indrukwekkende autobiografische boek: Hemelvaart – Op zoek naar een verloren vriendin.  

Actrice Julika Marijn vertelt over haar fascinatie voor Etty Hillesum en draagt voor.

Muziek
Pianist Marcel Worms vertelt over en speelt werk van Etty’s broer Mischa (1920-1943/44), een begaafd componist en pianist. Voor liefhebbers van klassieke muziek is het deze middag trouwens extra genieten!

Zaans Fame
Natuurlijk is er ook aandacht voor Zaanse oorlogsdagboeken en actueel Zaans boekennieuws.

Presentatie: Hans Kuyper.

Na afloop is er gelegenheid boeken en cd’s kopen en Judith Koelemeijer en Marcel Worms te ontmoeten.

Eerste bladzijde van het dagboek van Isidore Blitz, die ondergedoken zat in Krommenie.