Biografie Judith Koelemeijer over Etty Hillesum

Datum: nog nader te bepalen.

De dagboeken van Etty Hillesum en Zaanse oorlogsmemoires

3 Juli 1942 – Ik zou lang willen leven, om het later eens te kunnen uitleggen. Als me dat niet vergund is, welnu, dan zal een ander het doen en dan zal een ander mijn leven verder leven, daar waar het mijne is afgebroken…’

Etty Hillesum (1914-1943) werd net als Anne Frank wereldberoemd door haar oorlogsdagboeken. Het verstoorde leven (1981) beleefde 26 herdrukken en werd in 19 talen vertaald. Ook Het denkend hart van de barak (1982) en In duizend zoete armen (1983) hebben miljoenen mensen bereikt. 

Te gast
In 2021 verschijnt de langverwachte biografie over Etty Hillesum van Judith Koelemeijer (Zaandam, 1967).  

Foto: Anneleen Louwes


Judith Koelemeijer werd door Het zwijgen van Maria Zachea (2001) in een klap een bekend Nederlands auteur. In deze familiegeschiedenis staat het leven van een gewoon, groot gezin in de Zaanstreek centraal. Het boek won de NS Publieksprijs, het Gouden Ezelsoor en de Zaanse Cultuurprijs. Ook haar tweede boek, Anna Boom, werd een bestseller. In 2013 verscheen het indrukwekkende autobiografische boek: Hemelvaart – Op zoek naar een verloren vriendin.  

Actrice Julika Marijn vertelt over haar fascinatie voor Etty Hillesum en draagt voor.

Muziek
Pianist Marcel Worms vertelt over en speelt werk van Etty’s broer Mischa (1920-1943/44), een begaafd componist en pianist. Voor liefhebbers van klassieke muziek is het deze middag trouwens extra genieten!

Zaans Fame
Natuurlijk is er ook aandacht voor Zaanse oorlogsdagboeken en actueel Zaans boekennieuws en werken er Zaanse jongeren mee.

Presentatie: Hans Kuyper.

Na afloop is er niet alleen tijd om gezellig na te praten met een drankje en gratis hapjes, maar kunt u ook boeken kopen en Judith Koelemeijer ontmoeten.

Eerste bladzijde van het dagboek van Isidore Blitz, die ondergedoken zat in Krommenie.